Slovensko je dynamická a úspešná krajina, myslí si M. Lajčák

08.10.2012 Bratislava

Bratislava 8. októbra (TASR) - Slovensko sa potrebuje zjednotiť v otázke, čím je jeho existencia špecifická tak, aby sa na základe tohto princípu mohlo jednotne reprezentovať na medzinárodnej úrovni.

Ambíciu zodpovedať na túto otázku a zabezpečiť lepšiu kooperáciu pri jednotnej prezentácii krajiny v zahraničí dnes otvoril šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) na porade s riaditeľmi slovenských inštitútov v zahraničí.

"Ešte stále sme sa nezjednotili v tom, čo je Slovensko, čo je to logo, čo je imidž Slovenska, čo je Slovensko v jednej vete. Ako chceme, aby bolo Slovensko vnímané v zahraničí. Žartujem, pre niekoho je to bača a ovce a pre niekoho autá, ktoré vyrábame... Moja veta je: Slovensko je dynamická a úspešná krajina," podčiarkol dnes na brífingu Lajčák.

V praxi nejednotnosť možno podľa neho vidieť aj vo väčšine štátnych inštitúcií. Tie prezentujú Slovensko pod odlišným logom, heslom a prízvukujú odlišné aspekty krajiny. "My sami trieštime predstavu o Slovensku a nemyslím si, že to je dobré," doplnil minister.

Lajčák hovoril s riaditeľmi aj o postavení slovenských inštitútov v rámci slovenskej zahraničnej služby. "Kľúčové dokumenty, ktoré inštitúty definujú, vznikali ešte v 90. rokoch," poznamenal Lajčák. S riaditeľmi hovoril aj o tom, ako by mali inštitúty reflektovať pri svojej činnosti na nové úlohy ministerstva zahraničných vecí.

Slovenské inštitúty predstavujú Slovenskú republiku v zahraničí. Podľa Lajčáka v súčasnosti spĺňajú túto úlohu napriek obmedzeným finančným prostriedkom kvalitne.
 

Vyberte región